Om oss

Om oss

Historia

Åkeriägare Manne Berger, född 1877 i Kista socken i Västmanlands län, gift med Augusta född i Mönsterås.


Manne Berger var en tid stamanställd, arbetade sedan i sthlm vid Munchens Bryggeri. Till Nynäshamns kom han 1902 och öppnade i Saluhallen ett nederlag för ett stockholmsbryggeri. Han hade då två hästar.


1906 flyttade han till Centralgatan 24. Utkörare var då Johan Karlsson, mest känd som "Öl-Kalle". Ölfaten kom till Nynäshamn med ångfartyget "Dalarström". Affärerna gick bra så 1912 hade åkeriet tio hästar.


Åkeriet flyttade sedan över till Centralgatan 25 och 1913 byggde Krantz, efter Arkitekt Guettlers ritning, det ståtliga huset på bergstoppen. Huset kallades för "Bergskastellet".


Fakta

1920 köpte Berger den första bilen för personfodran av märket "minerva", och en kort tid därefter ytterligare en.


1926 startade Berger lastbilsåkeri. Stallet där hästarna stod ändrades om till garage. Rörelsen växte och senare omfattades den av fyra personbilar och sex lastbilar. Nu byggdes nya garage på kvarteret Hjorten och en del av den gamla stallbyggnaden kapades av för väg till det nya garaget.

Kontor och bostad var inrymda i "Bergskastellet" och antalet anställda var tolv personer.

När det beslutades bygga flerbostadshus på centralgatan 26 var rörelsen flyttad, och de gamla husen revs.


1951 var det inflyttning i vår fastighet.


Föreningen innehar tomten Älgen 10. Fastigheten (uppförd 1951) innehåller 35 lägenheter med en total sammanlagd yta om 1741 m² fördelat enligt följande:

1 rum och kokvrå

3 st

1 rum och kök

8 st

2 rum och kök

21 st

3 rum och kök

3 st

P-platser inkl. eluttag

17 st

Dessutom tillkommer ca. 1000 m² för vindsutrymmen och källare. I källaren har vi olika utrymmen som våra medlemmar kan nyttja. Bland annat en nyrenoverad tvättstuga, mangelrum, hobbyrum, cykelrum och skyddsrum.

Copyright BRF Bergkastellet 2017 Alla rättigheter reserverade